divendres, 18 de març del 2016

ANEM DE VIATGE?

Aquesta és la pregunta que ens vam fer a Cicle Superior en començar el segon trimestre.
I vam contestar: i tant!
Per parelles vam començar un emocionant viatge per diferents indrets d'Espanya. A cada lloc que arribàvem ens interessàvem per la geografia, la vegetació, la fauna, el clima, els monuments més importants, els personatges històrics, les festes populars...
Amb tota la informació recollida, elaboràvem un dossier, una presentació digital i una petita conferència per presentar els nostre coneixements a la resta de companys.
Després de treballar de valent, el dimarts, dia 15, vam cloure aquest projecte amb una mostra gastronòmica que ens va fer llepar els dits amb especialitats dels llocs visitats.
Val a dir que els pares, mares, àvies i altres cuiners de cada família hi van col·laborar molt i des d'aquí els ho agraïm.

MMMMM... QUINES MONES!!

 

dijous, 17 de març del 2016

MATEMÀTIQUES AL PATI

Avui hem fet matemàtiques al pati. 
Quina millor manera hi pot haver de calcular perímetres, àrees, escales de plànols... trobar coordenades cartesianes... que fer-ho al pati?
I què millor que compartir-ho amb un grup de companys per contrastar opinions i maneres de fer, debatre sobre possibles solucions, fer treball de camp...?
Així hem fet la clausura dels aprenentatges de matemàtiques d'aquest trimestre: aprenent...mentre ens ho passem molt bé!

 

dilluns, 14 de març del 2016

5è EXPLICA CONTES A P5

LA SETMANA DEL LLEGIM ÉS IMPORTANT PER A TOTS ELS NENS I NENES. 
PER A P5 I 5è TÉ UN GUST ESPECIAL.
ELS GRANS FA DIES QUE ES PREPAREN PER TRIAR UN CONTE BONIC, L'ASSAGEN A L'HORA DEL PATI  I, ARRIBAT EL MOMENT, SE'N VAN, CONTENTS I NERVIOSOS, A VEURE ELS SEUS PETITS AMICS DE P5.
MENTRE, ELS GEGANTS I ELS DRACS JA ES PREPAREN PER ESCOLTAR ATENTAMENT ELS COMPANYS. NO SEMPRE TENS LA SORT DE TENIR UNS CONTACONTES TAN ESPECIALS I ESTIMATS!
CADA DIA DE LA SETMANA, GRANS I PETITS HAN COMPARTIT UNA ESTONA DE LECTURA, EMOCIÓ I IL·LUSIÓ.
EL PRIMER TRIMESTRE VAM COMENÇAR AQUESTA EXPERIÈNCIA QUE HEM CONTINUAT EL SEGON I QUE JA TENIM GANES DE REPETIR EL TERCER TRIMESTRE.
SI LLEGIR ENS AGRADA, LLEGIR AMB COMPANYIA, ENCARA ENS AGRADA MÉS!!!

dimecres, 9 de març del 2016

L'AMÀLIA ENS AJUDA A L'HORT

Ens agrada molt cuidar l'hort, però, clar, no som gaire hortolans. Per això tenim la sort de rebre ajuda.

Ahir va venir l'Amàlia, l'àvia del David, i ens va ajudar moltíssim: va portar planter i llavors, ens va ensenyar a conrear millor i, sobretot, ens ha ensenyat que amb paciència i generositat podem fer fructificar la terra.

Gràcies, Amàlia!

dilluns, 7 de març del 2016

LA PLAÇA DE SANT JOAN

Josep M de Sagarra va venir a Solsona a casa del seu amic, el doctor Falp, una casa situada a la plaça de Sant Joan.
Li va agradar tant aquell indret que va escriure un poema preciós descrivint-la com una plaça aquietadora, suau, un raconet on s'anés a abeurar-hi un glop de pau.
Després de treballar la poesia i memoritzar-la, el grup de cinquè ha dibuixat la plaça. Un sol radiant els acompanyava.


RECORD DE SOLSONA


Fa una lluna clara i una nit serena.
Jo m’estic a la plaça de Sant Joan,
damunt les finestres cau la lluna plena,
cau damunt la pica que la fa brillant.

Aquesta plaça és tota recollida,
tan aquietadora i tan suau,
que sembla un replanet d’una altra vida
on s’anés a abeurar-hi un glop de pau.

Jo no sé pas per què  jo aquí voldria
estar-hi llarga estona quietament,
amb una noia sols per companya
sens besar-la ni dir-li cap lament.

Veure el tresor que d’aquí estant s’albira
sense esflorar-li el seu cabell gentil,
sols sentir-la a la vora com respira…..
I respirar aquest aire tan tranquil.

                              J.M.de Sagarra
 




 

dijous, 3 de març del 2016

LECTURA PREHISTÒRICA

Heu llegit mai dins d'una cova prehistòrica? La primera cosa que notareu si ho proveu és que és molt fosc, que el terra és molt dur i que al cap d'una estona de ser-hi les cames es van adormint.
Per tant, per sort, ara no cal que llegim a les coves prehistòriques perquè tenim llocs més còmodes. Malgrat tot, un dia és un dia...
Els nens i nens de 2n han muntat una cova prehistòrica al passadís: cada dia hi ha més pintures rupestres, ossos, pells... que ens fan adonar de com vivien al Paleolític i al Neolític.
Els nens i nenes de 5è estem llegint el Viatge al país dels Lacets, on una colla de laïtes, que estan instal·lats encara al Paleolític, visiten els Lacets, molt més evolucionats.
Aquesta feliç coincidència va fer que els grans demanessin permís als petits per ocupar la seva cova per llegir. Els petits ho van trobar bé i els grans van descobrir com pot ser de divertit, per una estona, ser un prehistòric... amb frontal o lot!!




dimecres, 2 de març del 2016

PREMI SAMBORI


Ens fa molta il·lusió compartir una bona notícia amb tots vosaltres: l'Alba Feixes, de 5èC, ha guanyat el premi Sambori amb un conte molt bonic que tot seguit podeu llegir. 
Felicitats, Alba!
LAQUISUM MIMISUM

En un bosc, hi vivia un arbre una miqueta peculiar, anomenat Laquisum Mimisum.

La seva història va començar quan una nena amb una veu molt dolça va passar cantant pel bosc. Una nota li va caure a terra i els animals la van enterrar. Allà hi va florir un arbre musical. El seu fruit eren notes musicals. Al Laquisum li agradava molt la música i cada dia cantava cançons a tots els animals del bosc, i tots els animals se l´escoltaven molt contents i emocionats d´escoltar aquella música tan meravellosa. Al Laquisum no li agradava gens veure una cara trista, ell sempre deia: “qui està trist o enfadat es perd tot el que li passa al seu voltant”.

 Fins que un dia, un pit-roig li va dir:

-Laquisum, et porto males notícies! He vist un poble sense color! Ningú sap què és la música! Ningú canta, ningú balla, ningú riu!

El Laquisum es va posar molt trist perquè encara que no t’agradi la música, cantes, balles o l’escoltes. Així que va anunciar a tots els animals del bosc que pensessin alguna solució. Els ocells cada dia s’acostaven a veure Inelis                        (el poble) i cada dia portaven més males notícies. El Laquisum cada dia es posava més trist i encara no havien trobat cap solució per arreglar aquella desgràcia. El Laquisum va tenir una idea i va dir:

-Guineus, veniu cap aquí. Aneu a buscar l’animal més savi de tot el bosc i porteu-me’l.

Les guineus li van portar l’animal més savi del bosc. El LaquisumMimisum li va explicar tot al mussol Capsavi i ell va dir:

-Jo sóc molt intel·ligent, però les idees no se m’acudeixen d’avui per demà! Penso i penso  per  arribar a la resposta de l’enigma. Quan tingui la solució ja te la diré.

El Laquisum estava content per la col·laboració del Capsavi, però al mateix temps molt trist perquè havien passat molts mesos des que l’ocellet li havia portat la mala notícia. Un bon dia el Capsavi va anar a fer una visita al Laquisum. Quan el Laquisum el va veure es va pensar que li portava la solució, però malauradament només li havia anat a fer una visita.

-Hola Laquisum. Com estàs? - Li va preguntar el mussol.

-Bé, estic molt preocupat perquè encara no hem trobat cap solució. - Va respondre el Laquisum  amb cara de preocupació.

El Capsavi va dir:

-Què et sembla si fem una reunió amb tots els animals del bosc? El meu avi sempre deia “el millor treball és en equip”. D’allà sortiran un munt de respostes i segurament alguna valdrà per solucionar el problema.

-Tens tota la raó, Capsavi! Ara aviso tots els ocells perquè facin córrer la veu. Si vols, Capsavi, tu també pots ajudar als ocells.- Va contestar l’arbre molt content.

L’endemà al matí, tots els animals ja feien una rotllana entorn de l’arbre. D’aquella reunió van sortir moltes solucions. Hi havia un barrambori! Una mallerenga va demanar que fessin silenci i que hi havia torns per parlar. El verdum Cuallarga va dir:

-Què us sembla si un ocell li agafa una nota al Laquisum i un altre animal, que sàpiga enterrar molt bé, enterra la nota en un dels parcs d’Inelis. Si tots els animals posem un granet de sorra, això pot acabar amb la nostra victòria!

Al Laquisum i a tots els animals els hi va agradar molt aquella idea, així que ja podien parar de trencar-se el cap per trobar una solució. A aquells animals els hi sortia fum del cap! Però quan el Cuallarga va dir “cadernera” i “guineu” aquells animals es van posar contents i nerviosos per veure quins eren els animals escollits. Perquè ningú es cregués millor que ningú van fer un sorteig. Com que el Cuallarga va ser qui va trobar la solució, tenia l’honor de posar l’ala dins la capsa feta amb troncs per treure els afortunats. Els afortunats van ser la cadernera Pirripí i la guineu Llampec. Un parell de dies després els dos animals van emprendre el viatge. El Pirripí li va agafar un fruit al LaquisumMimisum i es va acomiadar de tots. El Laquisum va desitjar molta sort als dos animals, igual que van fer tots els altres animals de bosc. Quan els dos animals van arribar a Inelis i van trobar el lloc apropiat per fer la feina, van començar a treballar. Els habitants d’Inelis se’ls miraven sense cap expressió a la cara. Quan els animals van acabar la seva feina van tornar al bosc. Tothom els hi va preguntar com havia anat, si havien trobat algun perill... El Laquisum  va estar molt agraït i va dir “gràcies” a tots els animals. Dos mesos després un pit-roig li va dir al Laquisum que el poble ja tenia color, tothom cantava!  El Laquisum estava molt content perquè a Inelis hi regnava la música i la felicitat!